Tredje utflykten med Söderslätts Konstförening för höstsäsongen gick till Torna Hällestad, ett litet samhälle man kommer till om man kör till Dalby och vidare en halvmil norrut.
Torna Hällestad är en tätort i Lunds kommun och kyrkby i Hällestads socken i Skåne, belägen cirka 15 kilometer öster om Lund.
Byn ligger på höjden av en utlöpare till Romeleåsen och kringgärdas av främst betesmarker och bokskog.
Första stoppet var hos Helle Christensen Hjort, kallad Garden and Art. Där kunde man stanna länge. På tomten finns rester av en ås, med fantastiska träd av vresbok, gamla förvridna bokträd som en ”trollskog”. Det stora huset är omgivet av flera hektar mark, en del av ett tidigare grustag så nivåskillnaderna är stora.

Men vi lät oss gärna guidas till ”Verkstan” där hon demonstrerade sin mycket annorlunda teknik att göra konst.
Den kallas ”Enkaustik” eller vaxmålning, som är en måleriteknik med smält bivax som bindemedel för pigment. Målningen kan efteråt bearbetas med varma järn. Enkaustik var vanlig under antiken och äldre medeltid, och har sedan 1900-talet fått ett nyväckt intresse bland konstnärer.
Vi kände oss som VIP-gäster också av det skälet att vi var Helles sista grupp som hon guidade. Hennes framtid kommer att bli annorlunda.
Därefter tog vi oss till ”Lanthandeln i Torna Hällestad” – butik, café och bageri. Där bjöds vi på ”brunch” ett läckert smörgåsbord där inget saknades. Till dessert kaffe, ostbricka, tårta och våfflor med sylt och vispad grädde. Vi var övermätta och glada när vi lämnade ”lanthandeln”. Många andra hade som vi valt en lördag som utflyktsdag så det var trångt men med ett glatt humör löstes alla ”stolsproblem”.
Kyrkan låg alldeles i närheten. Där tog Jan Wireskog emot oss. Han höll ett kortare föredrag om bygdens historia men kanske mest om Axel Ebbe och hans hustru Lillemor och deras dotter Lucia.
Nästa ”stop” var Skissernas museum i Lund.
Sedan 1934 har museet samlat skisser i många olika material till konstverk skapade till offentliga platser som torg, rådhus och skolor. Skisserna ger en inblick i konstnärers arbetsmetoder, hur idéer utforskas och hur konstverk tar form.
Skisserna väcker viktiga frågor: Vem beställde konstverket? Hur valdes verkets och dess placering? Och vem betalade?
Vad gör en jurist bland skisser och förstudier i konstens värld? Jesper Bokefors tog som studentguide tillfället i akt att berätta om upphovsrätt, yttrandefrihet, bedrägerier och spännande konstkupper.

Staden är utgångspunkten för Carlos Garaicoa konstnärskap. Sedan 1990-talet har han utforskat hur staden och dess arkitektur speglar samhället. I hans samtida politiska och poetiska verk möts verklighet och fiktion med människan och medborgaren i centrum.
Carlos Garaicoa föddes i Havanna 1967 och verkar idag i både Madrid och Havanna. Han har sedan 1990-talet haft utställningar på ledande institutioner världen över. Utställningen är ett samarbete mellan Skissernas museum och Lunds konsthall. Detta är den första större presentationen av Carlos Garaicoas konstnärskap i Sverige.

Ur Bertil Tomelius blogg. Tack för att vi fick kopiera.