”Jag var ett förskräckligt barn” Så skrev Elsa Blenda Nordström om sig själv 1918. Vi från Söderslätts Konstförening som såg utställningen om hennes liv i början av juni blev alla berörda och imponerade. Den förträffliga utställningen på Skarhult Slott är värd en dag av ditt liv! Där hittar du också utställningen om de 20 slottsfruarna i salarna där de levt och dött. Förskräckligt Blenda, nej det du gjorde blev milstolpar på olika sätt och inte alls förskräckligt – men ditt liv blev tufft men också något du till stora delar valde själv! Hon tillhörde Sveriges första kvinnliga journalister och var anställd på SvD. Hennes första stora genombrott kom när hon utklädd till piga ”wallraffade” en okänd hård verklighet. Som någon av oss 25 SKF:are sa – det borde heta att ”nordströmma”. Nåväl historien överlever ändå. Hon körde tidigt motorcykel när kvinnor ännu gick i långkjol och inte hade rösträtt. Något hon också kämpade för. 1915 reser hon till Lappland där hon tar tjänst som nomadlärarinna. Under finska inbördeskriget lyckades hon rädda hela byar från att svälta ihjäl! Hon reser 1922 som tredjeklasspassagerare till Amerika och korsar kontinenten som liftare Därefter beger hon sig till Anderna. Hon skrev också flera böcker bl a den om den busiga flickan Ann-Mari som många anser gav Astrid Lindgren uppslag till Madicken. Hon återvänder ständigt till Stockholm och den livslånga hemliga kärleken. Ni har till den 29/9 på er att upptäcka vem det var! Vi från SKF var alla nöjda och glada och nu väntar vi på höstens och vårens nya reseprogram!

text: Pia Ståhl foto: Lena Hedin