Vi var 22 personer ifrån Söderslätts Konstförening som anlände till Torup. Det bar emot att lämna den skira bokskogen och fåglarnas symfoni i det vackra vädret för ett besök i ett gammalt slott. Vi möttes av guiden Eva Roos som informerade inne i slottet att vi inte skulle bli rädda om man kände en svag ilning eller vindpust längs med ryggen. Det var bara slottsspökena som var ute och tittade till oss. Den kunniga och entusiastiska guiden hade sin absoluta favorit avmålad på en tavla, som föreställde Gustaf Julius Coyet. Han var beläst, berest och människovänlig. När han bodde på Torups slott lät han allmogen komma in på hans domäner och trädgårdar, det var mer än vad Thottarna på Skabersjö någonsin gjort- skrattade Eva. Vi visades runt och tittade på väggmålningar och väggbonader som trots hög ålder var mycket fräscha. Anledningen till att slottet var så välbevarat var att det hade tjänat som bostad med uppvärmning och underhåll fram till 2012. Tiden sprang iväg och vi hade kunnat stanna ytterligare några timmar innanför murarna som var 2,5 meter tjocka. Sightseeingturer kan man boka på helger via kulturcentralen.nu. Visning rekommenderas och förutom Eva Roos så bör Malmö stad få med beröm godkänt för sitt inköp 1970. Som den observanta läsaren märker har årtal och fakta uteslutits för att känslan att förflytta sig i tid och rum ska tillgodoses.

Per Jystrand