Bertil Arkrans

Reseberättelse

Färgfyllda målningar som utmanade fantasin, underfundiga skulpturer i trä och en brudklänning av plexiglas var något av det vi fick se på föreningens konstresa till Österlen den 26 april.

Efter förmiddagsfika på trevliga Perrongen i Ystads gamla stationshus med väl bibehållen interiör (efter Ystads teater svänger man höger på Hamngatan över järnvägen och sedan vänster) blev första stoppet hos islandsfödde Pall Solnes I Tomelilla.

Han liknade sitt icke föreställande måleri vid jazzmusik. ”Jag kan börja med en skiss och ha bestämt hur det ska se ut, men det blir ändå aldrig som jag tänkt” sa han. Av flera resenärers kommentarer att döma fann många både yttre och inre landskap i hans namnlösa målningar.

Sedan GPS:en lurat ut oss på en smal grusväg över en åker fram till något som såg ut som ett mellanting mellan vedupplag och enklare brädgård, och erfarne chauffören Alf med bara en enda backning vänt den stora turistbussen på nästan ingen yta alls trots en hindrande vägskylt, kom vi till Bertil Arkrans i Sälshög utanför Tomelilla. Förutom måleri, bland annat av träd, som han tycker har en andlig dimension, visade han fantasieggande, underfundiga, överraskande och tankeväckande skulpturer i trä – gamla pinnstolar som fått helt nya uttryck, svarvade delar av stolspinnar som fick någon att tänka på en folksamling, någon på schackpjäser – mycket skickligt snideri, men också strikt geometriska verk.

Efter en vällagad och smakrik lunch på Örums Nygård blev sista stoppet hos Elisabeth Ahlqvist i Ingelstorp. Hon arbetar i alla tänkbara material och väckte blandade känslor hos oss besökare. Mest iögonenfallande var en magnifik brudklänning med enormt släp, skapad av rombformade sammanfogade plattor av plexiglas – klart, vattrat och vitt, tyvärr i ett format både vad gäller storlek och prislapp  för att rymmas i konstföreningens lotterivinstbudget (och troligen också i medlemmarnas hem)!

Som vanligt en givande och mycket trevlig resa med besök hos konstnärer som många av oss kanske inte hade hittat annars. De har alla egna hemsidor, kolla gärna, ni som inte kunde följa med!

Annika Ågren