Lördag 29 september 2018

RESA 1: ARKEN – Museum for Moderne Kunst. ISHÖJ

Reseberättelse

SÖDERSLÄTTS KONSTFÖRENINGS RESA TILL KÖPENHAMN

Vacker konst, intressant arkitektur och god mat är ett helt perfekt koncept att ”hygge” sig till en härlig höstdag. Det tyckte de 45 förväntansfulla passagerare som lördagen den 29 september steg ombord på bussen med Ulf Söderstrand som kunnig guide.

Väl på Öresundsbron, med utsikt mot Turning Torso, gav Ulf tydliga exempel på hur mycket ny arkitektur kan betyda för platsen.

Jag själv var en gång bromotståndare, kommenterade han. Men se, här far vi nu på denna fantastiska bro…

Akvariet Den Blå Planet har gett Danmark ett arkitektoniskt landmärke där den ligger och glänser vid brofästet. Byggnadens arkitektur är inspirerad av en virvelström.  Bussen svängde av för att vi skulle kunna se detta på nära håll.

Alldeles intill, i stor kontrast till den Blå Planet, ligger den lysande gula  Bryggaregården. Det är en typiskt gammal dansk gård från mitten av 1700-talet. Byggnaden var rivningshotad när området skulle saneras för ombyggnation . Familjen som ägt gården i generationer och som nu driver det charmiga Cafe´ Kustens Perle lyckades stoppa dessa planer. Detta är ett fint exempel på hur gammal och ny arkitektur ger platsen ett extra värde.

Resan gick sedan genom Köpenhamn med våra blickar på gamla och nya fasader. Ulf berättade kunnigt om hur gamla nedlagda industriområden rivits och bebyggts med spännande arkitektur. Vi gjordes uppmärksamma på hur nya höghus vinklats så att många lägenheter fått havsutsikt.

Blox är ett namn att lägga på minnet för den som är intresserad av arkitektur och kultur.  Den sensationella glasbyggnaden som stod klar i somras ligger granne med Kungliga biblioteket Den Sorte Diamant. Den består av en massa gröna glaskuber i olika färger som fogats samman till ett hus som verkligen sticker ut! Blox liksom svävar över den trafikerade Christians brygge. Inne i Blox finns restauranger, affärer och konstutställningar. Arkitekten Ellen van Loon har hämtat den gröna färgen på glaset från vattnet i Fredrikhamns kanal intill. Byggnaden har tre våningar under vattnet och fem över.

Sen mot  Arken Museum för modern konst och dagens absoluta höjdpunkt, Van Gogh utställningen!  Bussen parkerar intill Arken som ligger där i solen som ett strandat skepp, arkitekt Sören Robert Lund. Här kan vi få se en dekonstruktion av det traditionella tänkandet inom arkitekturen. En arkitektur som medvetet förvränger  former och linjespel till något nytt och annorlunda.

Efterlängtat förmiddagskaffe med bullar dukas upp vid bussen. Innan vi går in på konsthallen stannar vi framför en mycket speciell skulptur. Här sitter ingen bastant kung på hästryggen som vi är vana vid att se. Här sitter en guldglänsande liten gosse på en gunghäst. En fyndig kommentar till det traditionella sättet att visa maktens män av konstnärerna Elmgreen och Dragset

Det var mer än 50 år sedan man i Danmark hade en stor utställning med Vincent van Goghs måleri och teckningar. Med 39 verk visar Arkens utställning Van Goghs målningar av soldränkta landskap och hårt arbetande bönder. Få konstnärer har som han hängivet ägnat sig åt att måla naturen och hittat det gudomliga i varje litet grässtrå och varje trädstam. Van Goghs måleri är nära knutet till hans personliga historia som gjort honom både berömd och omtalad. Hans måleri berikar än idag vår syn på förhållandet mellan människa, natur och andlighet. Under det århundrade som gått sedan van Gogh dog har författare och forskare fördjupar sig i hans bildvärld. Den senaste forskningen från NASA visar att man nu ute i rymden funnit liknande mönster av virvlar som de Van Gogh målade på tavlan Stjärnenatt.

Van Gogh utställningen kommer från Kröller-Möller Museum, Nederländerna. —Vi  fick helt oväntat ett erbjudande från dem, berättade guiden. Vi hade egentligen en helt annan planering. Men man måste passa på när ett sådant här sensationellt tillfälle ges!

Dags för lunch. När bussen stannade vid restaurang Albatrossen hördes glada kommentarer, vilken strålande utsikt över vattnet, så mysigt. Albatrossen ligger på första parkett vid Kögebukten i Bröndby Strands Seglarklubbs klubbhus. Här har man en vacker utsikt över bukten och den idylliska hamnen. Vad skulle serveras här om inte den danska klassikern Stjerneskud, fiskfile och räkor.

Åter på bussen nöjda och belåtna berättade Ulf om nästa konststopp, Cisternerne. Det är en underjordisk utställningsplats för samtidskonst. Den är inrymd i de tidigare vattencisternerna vid Fredrikbergs slott. Utställningens titel är In is the only way out.  Installationen är ett verk av Jeppe Hein. Vår danska guide förklarar hur konstnären med ljud och ljusreflexer vill illustrera hur man måste möta mörkret för att se ljuset. I detta verk beskriver han hur han tagit sig igenom en svår tid. Vi stiger ner i det magiska rummet och möter pelargångar som reflekteras med våra spegelbilder. Man kan framkalla ljudvibrationer med att röra vid stora kärl och trumlika plattor. Fukten i rummet, spegelreflexerna, ljussken och de vibrerande ljuden skapar en mycket speciell stämning .

Uppe i solljuset igen med parkens alla höstfärgade träd omkring oss får vi en kopp kaffe med kakor utanför Cisternerne.

Vår konstguide Ulf Söderstrand och vår skicklige chaufför Alf Jönsson avtackas med varma applåder från oss alla mycket nöjda resenärer.

  • Nu kommer vi även att titta på Trelleborgs husfasader med nya ögon, kommenterade avslutningsvis några av deltagarna uppskattande.

Gertrud Widholm

Bilder från denna spännande resa hittar du i Galleriet