Fredag 16 februari 2018

RESA 1: HELSINGBORG OCH LANDSKRONA

Reseberättelse

Två ensamma fruntimmer på resa och Trettiofem konstintresserade personer på resa

Det blev många givande besök och många oväntade möten under Söderslätts Konstförenings busstur till Helsingborg och Landskrona den 16 februari. På Dunkers kulturhus såg vi Helsingborgs konstförenings utställning Nordisk Salong med 63 konstnärer från fyra nordiska länder.

– Dessa samtida verk visar det kameran inte direkt fångar – tankar, drömmar, associationer, kommenterade vår guide, curatorn Michelle Roy.

Förutom målningar visas många textila verk och videokonst. Vi fick också en visning på utställningen Walk the line, svenskt samtida glas. Nio glaskonstnärer i sju rum presenterade flera nya perspektiv på materialet glas.

På Landskrona Museum såg vi sedan utställningen Två ensamma fruntimmer på resa, fotografier ur Selma Lagerlöfs och Sophie Elkans fotoalbum. De gjorde flera intressanta resor tillsammans genom Europa runt sekelskiftet 1900. Den kamera Selma Lagerlöf köpte i Kairo år 1900 finns med i en monter.

Vår resa avslutades med ett besök på Landskrona Konsthalls utställning Entomolomani. I den ingår insekter och insektsdelar från en gammal samling från Bornholm som konstnärerna tagit hand om. De gör Konsthallen till en skulptur fylld av natur och ickenatur. Även besökarna ingår i verket. Titeln på utställningen handlar om samlarmani.

Under hemresan i bussen visade naturvetaren och fotografen Arne Larsson bilder av fjäll från fjärilsvingar.  Vi får här ta del av ett hisnande mikrokosmos i bilder förstorade 200 gånger.

Alla resenärer var mycket nöjda med den välplanerade konstresan som Ulf Söderstrand och Arne Larson lagt upp.  Utsökt lunch på restaurang Tycho Brahe, kaffe med smörgås och havsutsikt på Dunkers och kaffe med delikat sherrykaka på Landskrona Konsthall. Till sist stort tack till chauffören Ingvar Lindgren, Mårtenssons buss.

Bilder från denna spännande resa hittar du i Galleriet